LumberJocks

Nailer will not work with 1" nails

  • Advertise with us

« back to Power Tools, Hardware and Accessories forum

Forum topic by Cal2 posted 03-08-2017 02:32 AM 428 views 0 times favorited 6 replies Add to Favorites Watch
View Cal2's profile

Cal2

2 posts in 278 days


03-08-2017 02:32 AM

Topic tags/keywords: question nail gun

I have a Porter Cable 16 Gauge nail gun.

It operates perfectly when using the Porter Cable 2” and 1.5” nails but will not work with the Porter Cable 1” nails.

I install the adapter that is needed for the small size nails but most of the time nothing comes out when I try to nail (a nail will come out very infrequently). The plunger does make an indentation in the wood but there is no nail there. I have tried raising the air pressure from 60psi in increments of 10 up to 100psi with no effect.

There are no air leaks.

Can anyone help me before I have to go buy a new nailer?


6 replies so far

View firefighterontheside's profile

firefighterontheside

16898 posts in 1689 days


#1 posted 03-08-2017 02:45 AM

I’ve never heard of this adapter. You’re using 16g nails?

-- Bill M. "People change, walnut doesn't" by Gene.

View pintodeluxe's profile

pintodeluxe

5455 posts in 2646 days


#2 posted 03-08-2017 03:34 AM

I always use mine without the adapter and never had any issues. Make sure the nails are all the way forward in the magazine.

-- Willie, Washington "If You Choose Not To Decide, You Still Have Made a Choice" - Rush

View Kirk650's profile

Kirk650

513 posts in 581 days


#3 posted 03-08-2017 03:43 AM

I’ve had that problem with my 16 ga nailer. I lightly oiled the area where the nails feed toward the head, and all was fine. I’ve had to do it a couple of times over a year or so.

View GR8HUNTER's profile

GR8HUNTER

2947 posts in 545 days


#4 posted 03-08-2017 03:45 AM

check make sure the nails are loaded right ..so head is just above the groove …so they feed …sounds like they are getting caught on the lip there ….GOOD LUCK :<))

-- Tony Reinholds,Pa. REMEMBER TO ALWAYS HAVE FUN

View Cal2's profile

Cal2

2 posts in 278 days


#5 posted 03-08-2017 11:21 AM

Thanks for all the suggestions.
Yes, I am using the Porter Cable 16 gauge 1” nails and according to the gun’s instructions the adapter must be used for any nails smaller than 1.5”.
I will try the oil trick and see if that helps (I haven’t oiled it in quite awhile).
Thanks again.

View Dee1's profile

Dee1

271 posts in 1722 days


#6 posted 03-08-2017 04:25 PM

Are you sure you have the adapter in properly?
I have the same gun and it works great? when installed right?

Have your say...

You must be signed in to reply.

DISCLAIMER: Any posts on LJ are posted by individuals acting in their own right and do not necessarily reflect the views of LJ. LJ will not be held liable for the actions of any user.

Latest Projects | Latest Blog Entries | Latest Forum Topics

HomeRefurbers.com