LumberJocks

Hitachi NT50AE2 won't reset

  • Advertise with us

« back to Power Tools, Hardware and Accessories forum

Forum topic by raengler posted 08-01-2016 02:33 PM 159 views 0 times favorited 1 reply Add to Favorites Watch
View raengler's profile

raengler

1 post in 528 days


08-01-2016 02:33 PM

Topic tags/keywords: hitachi nt50ae2 wont reset

I have an NT50AE2 that’s been a workhorse for several years. Pulled it out to do some detail work, and it wouldn’t fire. Disassembled it and gave it a thorough cleaning. All of the o-rings were in good shape, so I oiled it, and reassembled it. Now it fires, once. The slide and drive piston go down and drive a brad just fine, but then it doesn’t retract. If I open the blade guide and push the slide back up into position, it will fire again and drive another brad, but still doesn’t retract. It sounds “normal” when I fire it… I figure I must have gotten an o-ring out of position, but I can’t see anything in the diagram that I did wrong. Any ideas? Thanks!!!!

-- -- Royce, Texas.


1 reply so far

View TheTurtleCarpenter's profile

TheTurtleCarpenter

824 posts in 529 days


#1 posted 08-01-2016 03:32 PM

More than likely a head valve o ring (there are 2). O rings are fairly inexpensive so I would replace all the ones in the piston assy . The piston is firing but it is not sealing off to retract the piston.

http://www.ereplacementparts.com/hitachi-nt50ae2-18gauge-brad-nailer-parts-c-7927_13310_13319.html

-- "Tying shoelaces was way harder than learning to Whistle",,,,,member MWTCA area K. Kentucky

Have your say...

You must be signed in to reply.

DISCLAIMER: Any posts on LJ are posted by individuals acting in their own right and do not necessarily reflect the views of LJ. LJ will not be held liable for the actions of any user.

Latest Projects | Latest Blog Entries | Latest Forum Topics

HomeRefurbers.com