LumberJocks

All Replies on General International drum sander 15-250M1 problem

  • Advertise with us
View doncarter's profile

General International drum sander 15-250M1 problem

by doncarter
posted 02-13-2017 02:07 PM


4 replies so far

View Rambartus's profile

Rambartus

1 post in 518 days


#1 posted 04-24-2017 07:02 PM

Did you ever figure out the problem? Mine does the same thing!

View shipwright's profile

shipwright

8070 posts in 2918 days


#2 posted 04-25-2017 05:13 AM

I don’t have a General International. Mine is a Canwood which is exactly the same machine with a different paint job but I can’t say I have had the problem. What came to mind right away however was feed belt tension. Have you checked that?
It would seem to me that if the feed belt was loose or worn it might intermittently slip on the rollers causing a problem like the one you are experiencing.
Just a thougt.

-- Paul M ..............the early bird may get the worm but it’s the second mouse that gets the cheese! http://thecanadianschooloffrenchmarquetry.com/

View squared's profile

squared

1 post in 409 days


#3 posted 08-11-2017 04:00 AM

So I was having the same problem. Intermittent stopping of feed belt. First thing I did was remove the DC drive motor. I then tested it and had the same problem. It would start and stop randomly. I figured that it had to have something to do with the speed controller/DC transformer. I inspected the board (located behind main switch under black cover) and wiggled a few of the components. Tested again and it was totally dead.
This time I opened the speed controller and removed the circuit board and inspected the solder joints. I found 5 that looked suspect. (If you don’t know what a bad one looks like, search google for “broken solder joint”.) I heated up my soldering iron, remelted the solder, put everything back together and it works like a charm.

View AZWoody's profile

AZWoody

1396 posts in 1344 days


#4 posted 08-11-2017 04:16 AM

I had the same problem and tested motor, etc. After calling General, they are now sending a new circuit board. Apparently, that’s a known issue with them.

The solder joints on mine looked fine but I’m going to also get mine repaired to have a backup.

Have your say...

You must be signed in to reply.

DISCLAIMER: Any posts on LJ are posted by individuals acting in their own right and do not necessarily reflect the views of LJ. LJ will not be held liable for the actions of any user.

Latest Projects | Latest Blog Entries | Latest Forum Topics

HomeRefurbers.com