LumberJocks

All Replies on Laguna 1412 power requirements

  • Advertise with us
View MAO's profile

Laguna 1412 power requirements

by MAO
posted 01-17-2017 04:12 PM


6 replies so far

View pmayer's profile

pmayer

1028 posts in 3062 days


#1 posted 01-23-2017 04:39 AM

It will work if you don’t push it too hard. I measured it pulling only about 5 amps when it was idling, but if you are pushing hard on a large resaw (10+ inches), you’ll see amperage draw in the range of 20, so you won’t get by with a 15 amp circuit in that case. I think that if you take it easy, use a slow feed rate and don’t get too aggressive with resawing, you should be ok.

-- PaulMayer, http://www.vernswoodgoods.com

View AHuxley's profile

AHuxley

653 posts in 3318 days


#2 posted 01-23-2017 05:21 AM



I apologize in advance if this has been covered…

I m looking at the Laguna 1412 band saw. I only have a 15amp circuit to run this saw. Everything that I have read indicates to me that this saw should work fine on this circuit. However, just thought I would reach out to the Lumberjocks who have experience running this saw on a 15amp circuit to hear thier opinions.

Thanks,

Mark

- MAO

The saw has a NEMA 5-15 plug on it, therefore it is designed to run on a 15 amp circuit and the motor FLA is 14amps. You should see no issues. One note is it would not meet code if hardwired into a 15 amp circuit but that is a different kettle of fish.

View MrUnix's profile (online now)

MrUnix

6706 posts in 2195 days


#3 posted 01-23-2017 05:22 AM

Manual says it needs a 15A breaker (machine is rated at 14A FLA), so I don’t see a problem.

Cheers,
Brad

-- Brad in FL - In Dog I trust... everything else is questionable

View NoSpace's profile

NoSpace

120 posts in 1237 days


#4 posted 01-24-2017 03:03 AM

I have a 1412. I do run it on a 20 AMP circuit, but I run a bunch of other stuff at the same time. The only time it stresses enough to dim the light on it is when it first turns on and gets the wheels spinning.

View MAO's profile

MAO

19 posts in 508 days


#5 posted 01-24-2017 03:38 AM

Thanks guys so much for the feedback. I appreciate it!

Mark

-- MAO (Indiana)

View Davevand's profile

Davevand

63 posts in 833 days


#6 posted 01-24-2017 04:17 PM

I run mine on a 15 amp circuit with no issues

Have your say...

You must be signed in to reply.

DISCLAIMER: Any posts on LJ are posted by individuals acting in their own right and do not necessarily reflect the views of LJ. LJ will not be held liable for the actions of any user.

Latest Projects | Latest Blog Entries | Latest Forum Topics

HomeRefurbers.com